Vliv rostlin s různou ekonomickou strategií na půdní procesy - Škopová, Kateřina (Jihočeská univerzita, 2022)
Bakalářská práce se zabývá interakcemi mezi rostlinami a půdou prostřednictvím rostlinného opadu a živých kořenů, porovnává vlivy rostlin s kompetitivní a konzervativní strategií nakládání se zdroji na půdu a fungování ekosystémů. Na literární rešerši navazuje návrh vědeckého projektu, jehož cílem je prohloubit znalosti o rhizosférních procesech kompetitivních a konzervativních druhů a ověřit platnost hypotéz, že kompetitivní druhy ovlivňují své okolí intenzivněji než konzervativní.
Influence of plants with different economic strategies on soil processes
Keywords: Půda; interakce rostlina-půda; rostlinné strategie; rostlinný opad; rhizosféra; kompetitivní strategie; konzervativní strategie; zymografie; Soil; plant-soil interaction; plant strategies; plant litter; rhizosphere; competitive strategy; conservative strategy; zymography