Struktura a rozšíření populací vranky obecné (Cottus gobio) v povodí Malše - Bureš, Ondřej (Jihočeská univerzita, 2009)
Cílem diplomové práce bylo přispět k poznání rybí fauny v Malši od Dolního Dvořiště po proudu ke Kaplici a ve vybraných pravostranných přítocích Malše (Černá, Pohořský, Huťský a Tisový potok). Ichtyologický výzkum se uskutečnil v létech 2005-2008. Bylo charakterizováno složení a struktura ichtyofauny. Vranka osídlovala většinu lokalit ve sledovaných tocích, které měly charakter pstruhové vody. Byly popsány populační charakteristiky vranky, habitaty populací vranky a populace porovnány mezi sebou i s předcházejícím stavem.
The distribution and structure of sculpin \kur {(Cottus gobio)} populations in the Malše River basin
Keywords: Jižní Čechy; rozšíření vranky; populační charakteristiky; South Bohemia; distribution of bullhead; population characteristics