Otec a otcovství jako sociokulturní fenomén - Stavraki, Arina (Jihočeská univerzita, 2014)
Diplomová práce poukazuje na významnou roli otcovství v životě mužů. Práce je rozdělená do dvou částí. V první části práce čerpám z dostupné literatury, časopisů, webových stránek a sociologických výzkumů. Věnuji se historii otcovství napříč dějinami, poznatkům o mužské identitě, pohledům na otce v různých vědních disciplínách a typologii otců. Druhá část práce se skládá z kvalitativního šetření, které probíhalo na otevřených a vnitřních dětských hříštích v Českých Budějovicích. Prostřednictvím anonymních rozhovorů s otci, ale i matkami, tak aby byl zastoupen i pohled z druhé (ženské) strany jsem zjišťovala, jak otcovství ovlivňuje a dotváří mužskou identitou a jak je pro muže otcovství důležité. Rozhovory, které mi poskytli otcové a matky, jsem následně zhodnotila a porovnala mezi sebou.
Father and Fatherhood as a Sociocultural Phenomenon
Keywords: otec; otcovství; mužství; mužská identita; father; fatherhood; masculinity (manhood); male identity