Preference barev u dětí předškolního věku - Jindrová, Michaela (Jihočeská univerzita, 2010)
Tato práce se zabývá tím, jaké barvy předškolní děti spontánně volí pro svůj výtvarný projev. V teoretické části je charakterizován rozvoj výtvarných dovedností v průběhu předškolního věku a základní významy barev (zejména z pohledu psychologického, ale též v jiných kontextech). Výzkumná studie popisuje, jaké barvy děti spontánně nejčastěji volí ve věku cca 3 až 4 let pro své výtvarné projevy. Cílem práce je mimo jiné postihnout, zda lze vysledovat u dětí tohoto věku inklinaci k volbě určité barvě (či barev).
Preference colours by children pre-school age
Keywords: Barva; vývoj kresby; dětská kresba; preference barev; výtvarný projev; význam barev; Color; drawing development; children´s drawing; preference of the colours; creative expression; meaning of the colours