Specifika ošetřovatelské péče u pacienta s postherpetickou neuralgií - Radová, Ludmila (Jihočeská univerzita, 2011)
Pásový opar neboli herpes zoster je virové onemocnění. Jeho výskyt je stále velký. Onemocnění vyvolává virus varicella, tentýž virus vyvolává i plané neštovice. Pásový opar je stejně jako plané neštovice nakažlivé onemocnění. Pokud se onemocnění objeví, je dobré ihned navštívit lékaře. Při včasné a správné léčbě se může zamezit komplikacím. Většinou jsou klienti léčeni antivirotiky a dostávají analgetika proti bolesti. Na puchýřky používají tekutý pudr. Pokud dojde k podcenění léčby, nebo pozdnímu vyhledání lékaře mohou se objevit po vyléčení pásového oparu bolesti. Tyto bolesti nazýváme tzv., postherpetické neuralgie. Lidé je popisují jako šlehavé, pálivé, nesnesitelné a přetrvávající bolesti. Jde o chronickou bolest vyvolanou na nervovém podkladu. Její léčba je složitá. U lidí s pásovým oparem se objevuje okolo 20 % lidí. Za postherpetickou bolest označujeme stav, kdy bolest trvá více než 4 týdny. Není doposud známá přesná příčina vzniku bolestí, ale odborníci považují za důvod vzniku bolestí například pozdní léčbu, špatnou léčbu nebo pozdní příchod s bolestí.Tuto práci jsem si vybrala, protože jsem pracovala v neurologické ambulanci a setkala se s několika lidmi s neuralgiemi. Také jsem zjistila, že v literatuře není přímo nikde zpracována tato kapitola, a především samotná specifika ošetřovatelské péče. Za cíl 1 jsme si proto zvolili zmapovat specifika ošetřovatelské péče u pacientů s postherpetickou neuralgií a cíl 2 zmapovat úlohu sestry v prevenci postherpetických neuralgií. Výzkumné otázky pak vyplývaly z cílů. 1 výzkumná otázka byla, jaká jsou specifika ošetřovatelské péče u pacientů s postherpetickou neuralgií? 2 výzkumná otázka zněla, jaká je úloha sestry v prevenci postherpetických neuralgií? Pro bakalářskou práci bylo zvoleno kvalitativní výzkumné šetření. Byl prováděn hloubkový rozhovor a pozorování. K rozhovorům byly využity 2 výzkumné soubory. 1 výzkumný soubor tvořilo 5 sester z ambulance bolesti nebo neurologické ambulance. 2 výzkumný soubor tvořilo 5 klientů, kteří navštěvovali jedno z pracovišť. Pomocí rozhovorů jsme se snažili získat odpověď na výzkumné otázky. Z rozhovorů se sestrami jsme získali mnoho užitečných informací, které charakterizují specifika ošetřovatelské péče u klientů s postherpetickými neuralgiemi v těchto oblastech: péče o kůži, informovanosti v oblasti infekce, hodnocení bolesti, péče o psychiku a výživa u klientů. Všechny získané informace od sester se potvrdili i v rozhovorech s klienty.K výzkumné otázce se vztahují následující výsledky. Úlohou sestry v prevenci postherpetických neuralgií je důsledná edukace a informovanost klientů. Sestra také musí poučit klienta o správném a pravidelném užívání léků, celkovém dodržování léčby a dalších režimových opatřeních. Důležitý je i včasný příchod klienta k lékaři, ať už při výsevu pásového oparu nebo při následujících bolestech.Získané informace z výzkumného šetření mohou sloužit ke zlepšení kvality ošetřovatelské péče u klienta s postherpetickými neuralgiemi.
Specific nursing care about a patient with postherpetic neuralgia
Keywords: postherpetická neuralgie; pásový opar; specifika ošetřovatelské péče; sestra; postherpetic neuralgia; shingles; specific nursing care; sister