Úloha radiodiagnostického oddělení při vyšetřování polytraumat - Mráčková, Petra (Jihočeská univerzita, 2014)
Tématem bakalářské práce je úloha radiodiagnostického oddělení při vyšetřování polytraumat.Teoretická část bakalářské práce se zabývá charakteristikou polytraumat a traumatologické péče, která je poskytována ve specializovaných zařízení pro léčbu polytraumat - v traumacentrech. Další část teoretické části je věnována diagnostickým zobrazovacím metodám, konkrétně je zmíněno vyšetřování pomocí rentgenu, výpočetní tomografie, magnetické rezonance, metody ultrazvuku a angiografické vyšetření. Cílem práce bylo analyzovat počet pacientů s polytraumaty a zjistit, jaká radiodiagnostická vyšetření byla u těchto pacientů provedena v rámci Nemocnice České Budějovice, a.s. Hypotézy této bakalářské práce byly formulovány následovně: Počet pacientů s polytraumaty narůstá. Nejvíce bylo u polytraumat prováděno CT vyšetření. Praktická část práce poskytuje informace o počtu polytraumat, rozdělení pacientů dle pohlaví, věkovém hodnocení ve třech určených skupinách a radiodiagnostických vyšetřeních, která byla u těchto pacientů provedena v Nemocnici České Budějovice, a.s. v letech 2011-2013. Sběr dat proběhl na Radiologickém oddělení v nemocnici v Českých Budějovicích z elektronické databáze pacientů. V kapitole "Výsledky" byla získaná data zpracována do jednotlivých grafů. Tyto grafy jsou blíže popsány v následující kapitole "Diskuze" a zároveň doplněny o mé osobní domněnky, myšlenky a názory. Výsledky v praktické části bakalářské práce dokazují, že cíl práce byl splněn. Z databáze polytraumat vyplývá, že první stanovená hypotéza, že počet pacientů s polytraumaty narůstá, se potvrdit nepodařila, jelikož v roce 2013 bylo evidováno v českobudějovické nemocnici méně pacientů s polytraumaty než v roce 2011 a 2012. Avšak šetřením se zjistilo, že druhá stanovená hypotéza, která předpokládala, že nejvíce bylo u polytraumat prováděno vyšetření pomocí výpočetní tomografie, potvrzena byla. Metoda výpočetní tomografie byla využita u všech pacientů s polytraumaty evidovaných v Nemocnici České Budějovice, a.s. ve sledovaném období. V kapitole "Závěr" jsou výsledky shrnuty. Smyslem bakalářské práce bylo zpracovat přehledný text zabývající se problematikou využití radiodiagnostických zobrazovacích metod při vyšetřování pacientů s polytraumaty. Výsledky práce mohou sloužit jako statistický materiál o radiodiagnostickém vyšetřování polytraumat na Radiologickém oddělení v nemocnici v Českých Budějovicích. Teoretickou část bakalářské práce lze využít jako výukový nebo informační materiál pro odbornou veřejnost.
The role of radio-diagnostic department in investigation of polytraumas
Keywords: Polytrauma; traumatologická péče; traumacentrum; radiodiagnostické zobrazovací metody; Polytrauma; trauma care; trauma-center; radiodiagnostic imaging methods