Proč se lidé rozhodují pro předčasný starobní důchod - Bumanová, Markéta (Jihočeská univerzita, 2009)
Práce se zabývá současnými nároky na důchodové dávky a také výší přiznané dávky. Je rozdělena do dvou částí - teoretické a praktické. Teoretická část stručně popisuje vznik sociálního státu a jeho politiky, přes vznik sociálního zabezpečení jako určité formy finanční jistoty při nečekaných životních událostech až do vzniku důchodových systémů. Stručně popisuje historii vývoje důchodového pojištění v ČR od roku 1918. Popisuje vývoj a změny v oblasti nároků a výše důchodových dávek. Nově obsahuje navržené a částečně již schválené reformy důchodů od 1.1.2010. Praktická část obsahuje dotazníkové šetření. Respondenti (klienti OSSZ České Budějovice informující se nebo žádající o předčasný starobní důchod) odpovídají na otázky týkající se jejich pohnutek, vedoucích k podání žádosti o dávku. V závěru práce jsou výstupy z teoretické částky konfrontovány s výsledky dotazníkového šetření. Obě části práce (teoretická i praktická) odhalují pohnutky klientů, které je vedou k odchodu do důchodu dříve než vznikne řádný nárok na dávku. Najdeme zde i zajímavé podněty samotných žadatelů.
Why People Decide for the Premature Retirement
Keywords: sociální stát; sociální zabezpečení; sociální pojištění; důchodové pojištění; nárok; dávka; starobní důchody; předčasné starobní důchody; výše důchodu; srážka.; social state; social security; social insurance; pension insurance; claim; pension payment; old age pension; premature old age pension; amount of pension; deduction