Srovnání mezigeneračního pohledu na sexuální chování a partnerské vztahy - Nejedlová, Veronika (Jihočeská univerzita, 2016)
Bakalářská práce je zaměřena na postoje a chování dvou generací a zároveň i genderových rozdílů. U těchto generací je srovnáván pohled na sexuální chování a partnerské vztahy. Teoretická část je rozdělena do tří hlavních kapitol, přičemž první kapitola je zaměřena na sexuální chování. V této části byly shrnuty základní teoretické předpoklady pro sexuální chování, výběr sexuálního partnera a proměny sexuálního chování a pohledu na něj skrz různá období lidské existence. Druhá část teoretické části shrnuje základní poznatky o výběru životního partnera, proměny výběru skrz různá období lidského věku, podoby vztahu, předpoklady pro vztahy, jeho důležitost pro jedince a také otázka nevěry. Třetí kapitola teoretické části popisuje základní poznatky o tom, co je to generace a jak se liší jednotlivé generace, které byly zkoumány. Empirická část byla zaměřena na zkoumání odlišných postojů dvou generací: generace "prarodičů" (n =30), což jsou jedinci narození v letech 1935 1950 a generací "vnoučat" (n =30), jedinci narození 1990 -1997. Zároveň byly zkoumány genderové rozdíly postojů. Výzkum byl proveden za pomoci dotazníku, který byl sestaven pro účely této bakalářské práce. Následné statistické zpracování bylo proveden v programu Statistika za použití Mann-Whitney test a kontingenční tabulky. Na počátku bylo stanoveno 13 hypotéz a v závěru jich bylo přijato pět. V diskuzi jsou rozebrány možné příčiny a limity výzkumu.
Comparing of intergenerational point of view on sexual behaviour and romantic relationships
Keywords: sexuální chování; partnerské vztahy; genderové rozdíly; generace; sexual behaviour; romantic relationships; gender differences; generation