Porovnání produkční schopnosti vybraných odrůd brambor v ekologickém a konvenčním systému pěstování - Hošková, Jana (Jihočeská univerzita, 2015)
Diplomová práce sledovala na základě maloparcelkového pokusu produkční schopnost vybraných odrůd brambor s rozdílnou délkou vegetační doby v konvečním a ekologickém systému. Cílem bylo vyhodnocení výnosů hlíz, hmotnost hlíz, počet hlíz pod trsem podíl hlíz tržní hodnoty, obsah škrobu a obsah dusičnanů na základě dosažených výsledků jednoletého polního pokusu, založeného v ekologickém a konvenčním pěstebním systému. Vybrané odrůdy byly v maloparcelkovém pokusu rozděleny na varianty naklíčená, nenaklíčená. Bylo zjištěno, že obsah dusičnanů byl u obou technologií pěstování pod hranicí hygienického limitu. Nižších hodnot bylo dosaženo v ekologickém systému pěstování. Zjištěný obsah škrobu hlíz neprokázal rozdíly mezi odrůdami ani systémy pěstování a pohyboval se do 14 %. U výnosových prvků byla lépe vyhodnocena konvenční technologie. Největší rozdíl byl zjištěn v hektarovém výnosu. Zvýšený výnos hlíz vykázala ze zvolených odrůd v ekologickém pěstebním systému velmi raná odrůda Magda nenaklíčená a to 87 % výnosu konvenčního pro danou odrůdu. Celkový počet hlíz v ekologickém systému dosáhl 82 % konvenční technologie. U výnosu konzumních hlíz nebyl prokázán pozitivní vliv naklíčené sadby. I přesto, že ve všech hodnocených kritériích byl ekologický způsob pěstování méně produktivní, má velice důležité postavení v nabídce brambor na trhu.
Production capacity of selected potato varieties in organic and convention growing
Keywords: ekologický a konvenční systém pěstování; obsah škrobu; podíl hlíz konzumní velikosti; počet hlíz pod trsem; obsah dusičnanů; výnos hlíz.; ecological and conventional system of growing; amount of starch; proportion of tubers of cosuming size; number of tubers under bunch; amount of nitrates; yield of tubers.