Monitoring invazního raka pruhovaného v ÚN Lipno a evaluace jeho predace vybranými druhy ryb - Salon, František (Jihočeská univerzita, 2015)
Astakologický průzkum ÚN Lipno probíhal v letech 2012-2013. Pro samotné zmapování výskytu raka pruhovaného bylo vyčleněno celkem 17 lokalit. Na těchto monitorovacích územích byly provedeny 2 způsoby sběru vzorků. Jednalo se o odchyt jedinců pomocí vrší a do rukou, za pomoci síťky. U odchycených exemplářů raka pruhovaného bylo určeno pohlaví, změřena délka hlavohrudi, eventuelně postorbitální délka hlavohrudi. V průběhu celého monitoringu bylo odloveno 228 jedinců raka pruhovaného, 107 (47%) samic (DH= 21,5?7,3 mm), 121 (53%) samců (DH= 20,1?5 mm). Dalším záměrem této práce bylo prokázat, že rak pruhovaný figuruje v potravní nabídce ryb. Odlovy ryb probíhaly dvěma způsoby, lov ryb udicí a do tenat. U odchycených vzorků ryb byly analyzovány obsahy žaludků a střev. Pokud to stav obsahu žaludku nebo střeva dovoloval, bylo i identifikováno o jaký druh potravy se jedná. Do problematiky byly zahrnuty převážně piscivorní druhy ryb. Rak pruhovaný byl identifikován v žaludku u dvou druhů ryb a to u okouna říčního a štiky obecné.
Monitoring of invasive spiny-cheek crayfish in Lipno dam and the evaluation of its predation on chosen fish species.
Keywords: rak pruhovaný; astakologický průzkum; interakce; predace; potrava; dravé ryby; Spiny-cheek crayfish; astacologic survey; interaction; predation; food; predatory fish