Metody a možnosti sběru dat pro GIS - Cimbala, Michal (Jihočeská univerzita, 2011)
Dnešní doba je označována jako doba informačních technologií a my se denně potkáváme s nespočetným množstvím dat a informací. Informační systémy mají za úkol tyto data třídit, vyhodnocovat, ukládat a nám poskytovat smysluplné informace. Práce se zabývá metodami a možnostmi, jak je možné získat tato data, která můžeme následně využít v systému GIS. Možností a metod je veliké množství a s vývojem techniky přibývají stále nové a nové. V této práci jsem se snažil popsat alespoň některé z nich, které jsou v této době aktuální. Jelikož se svět výpočetní techniky velice rychle vyvíjí, není možné říct, co lze považovat za nejlepší nebo za nejekonomičtější systém či postup, jak data sbírat a zpracovávat. V mojí práci se zabývám tím, jak lze tato data sbírat a vkládat do prostředí GIS, a také jaké mohou být nároky na finanční náklady.
Methods and possibilities of data collection for GIS