Vliv uspokojení duchovních potřeb nemocných na jejich přístup k onemocnění - Čihalová, Andrea (Jihočeská univerzita, 2009)
Tato bakalářská práce je zaměřena na to, jak působí uspokojení duchovní potřeby na uzdravování klientů. Tato potřeba bývá mnohdy opomíjená a v naší společnosti je to stále ještě tabuizované téma. Proto nás zajímalo, jak se k této potřebě staví nemocní, ale také ošetřující personál. Cílem této práce bylo zjistit souvislost mezi uspokojením duchovních potřeb a přístupem nemocného k jeho onemocnění a dále zjistit rozdíly v motivaci mezi věřícími a nevěřící klienty se uzdravit. V práci se nejdříve zaměřujeme na to, co jsou to potřeby. Jaké potřeby máme a jak se upokojují. Touto problematikou se zabýval A. H. Maslow. Jeho pyramidu potřeb rovněž zmiňujeme. Podrobněji se zabýváme termínem duchovní potřeba. Každý člověk je jedinečný, proto i duchovní potřeba může být vysoce individuální.V okamžiku, kdy onemocníme a musíme být hospitalizováni, dochází ke změně našeho životního stylu. Důsledkem toho upínáme svoji pozornost na něco nadpřirozeného a tím je Bůh. V naší zemi je nejvíce rozšířeno Římskokatolické náboženství. Proto jsme se zaměřili na klienty z této církve. Sestra by měla vědět o tomto náboženství základní znalosti .V práci se zmiňujeme o faktorech ovlivňujících duchovní potřebu. Nemocný se může během pobytu v nemocnici úplně izolovat od své náboženské skupiny, a tím se uzavřít i před zdravotníky. Nejdůležitějším bodem je rozpoznat, že pacient duchovní potřebu má. Teprve když tohle zjistíme, můžeme mu pomoci s jeho uspokojováním. Podle mnoha názoru se o této potřebě málo mluví a ještě méně se dělá proto, aby byla uspokojena. Duchovní potřebou nemocného je udržování, zvyšování nebo napravování svého náboženského přesvědčení. Je to také potřeba plnit své náboženské povinnosti jako jsou například nedělní bohoslužby. Sestra by měla umět klientovi pomoci v plnění i těchto povinností, nabídnout mu možnosti k uspokojení této potřeby a informovat ho, že i v této oblasti může svému nemocnému pomoci. Z výsledků vyplynulo, že uspokojení duchovní potřeby u věřících klientů výrazně zlepšuje jejich celkovou léčbu. Také personál se snaží tuto potřebu uspokojovat. Touto prací bychom chtěly motivovat všechny sestry, aby se nebály mluvit s nemocnými o jejich víře.
The influence of satisfying a spiritual needs of patients and their access to a disease
Keywords: Duchovní potřeba Víra Náboţenství Motivace Zdraví Spiritualita Ošetřovatelská péče sestra; Spiritual need Belief Religion Motivation Health Spirituality Nursing care Nurse