Sociální zajištění a životní úroveň žen na mateřské a rodičovské dovolené v ČR - Jílková, Lada (Jihočeská univerzita, 2010)
Práce se zabývá současným systémem sociálního zajištění - zabezpečení žen na mateřské a rodičovské dovolené v České republice. Dále se zabývá zaměstnáváním žen při mateřské a rodičovské dovolené v souvislosti se společenskou a životní úrovní rodin s dětmi. Jedná se o teoretický rozbor sociálních dávek, které jsou státem garantovány a poskytovány ženám , potažmo rodinám s malými nezaopatřenými dětmi, a to na základě stanovených podmínek a možnostech jejich čerpání . Založení rodiny je sociální událost, která se vnímána společností za pozitivní. Na podporu rodin s malými dětmi, stát vynakládá určité prostředky a činí jistá opatření, která mají ženu - matku v období mateřství a rodičovství zajišťovat a chránit. Z tohoto důvodu je velká část této bakalářské práce zaměřena na přehled sociálních dávek spojených výhradně s mateřstvím a rodičovstvím, a to jak z hlediska sociální rodinné politiky, tak z hlediska pracovního práva. V návaznosti na tuto tématiku je část práce věnována i možnostem zaměstnání žen na mateřské a rodičovské dovolené. Jsou zde nastíněny způsoby a formy zaměstnávání žen i důvody, které ženy v tomto období vedou k tomu, aby se v období mateřské a rodičovské dovolené vracely zpět do zaměstnání.
Social security and living standards of women on maternity and parental leave in the CR
Keywords: sociální zabezpečení; mateřská a rodičovská dovolená; peněžitá pomoc v mateřství; rodičovský příspěvek; nemocenské pojištění; státní sociální podpora a její dávky; sociální pomoc; životní a existenční minimum; zaměstnávání žen při mateřské a rodičovské dovolené; social security; maternity and parental leave; financial assistance for maternity; parental allowance; health insurance; state social support and its benefits; social assistance; living and subsistence level; the employment of women during maternity and parental leave