Vnímání vlastního těla u dospívajících v kontextu jejich sebepojetí. - Sekalová, Lucie (Jihočeská univerzita, 2009)
Diplomová práce se zabývá problematikou vnímání vlastního těla v kontextu celkového sebepojetí v období dospívání. Je rozdělena do dvou částí. Teoretická část vychází z obecného vymezení osobnosti a jejích charakteristických zvláštností, období dospívání s jeho typickými fyzickými i psychickými projevy z pohledu některých vývojových teorií, problematikou změn a vnímání vlastního těla z různých úhlů pohledu. Praktická část zachycuje výsledky empirického výzkumu zaměřeného na hodnocení vlastního těla u dospívajících s využitím dotazníkových a srovnávacích metod. Přináší informace o míře spokojenosti s jejich tělesným vzhledem, vnějšími vlivy působící na jeho vnímání a souvislost s celkovým tělesným sebepojetím. Závěry ukazují na význam hodnocení vlastního těla dospívajícími v kontextu jejich sebepojetí, upozorňují ale i na odlišnosti vnímání tělesných proporcí u chlapců a dívek a s nimi souvisejících problémů.
Self - perception of one´s body in teenagers related to their self - concept
Keywords: Osobnost; jáství; sebepojetí; dospívání; vnímání vlastního těla; poruchy příjmu potravy.; Personality; self - concept; identity; adolescence; perception of one´s body; eating disorders.