Pohledávky z právního, účetního a daňového pohledu v podmínkách ČR - Radošovská, Šárka (Jihočeská univerzita, 2008)
Z ekonomického hlediska představují pohledávky majetkovou složku společnosti. Jsou zvláštní součástí nehmotného majetku a nakládání s nimi představuje velmi složitou právní, účetní a daňovou problematiku. Pohledávka představuje právo věřitele požadovat na dlužníkovi plnění vzniklé z určitého závazku. Splnění závazků si může každý podnikatelský subjekt zajistit pomocí tzv. zajišťovacích instrumentů, např. zálohou, zástavním právem, smluvní pokutou, ručením atd. Stane-li se pohledávka i přes veškerá tato opatření pohledávkou po lhůtě splatnosti, musí se dodavatel vyrovnávat s náklady na její vymáhání např. prostřednictvím forfaitingu, factoringu, soudního vymáhání, vzájemného započtení pohledávek atd. Pohledávky po lhůtě splatnosti můžeme odepisovat nebo na ně tvořit opravné položky na základě zákona nebo vnitropodnikové směrnice. Podnik by měl všechny tyto skutečnosti zachytit a vést k pohledávkám přehlednou a důslednou evidenci, která je cílem této práce.
The debts from a law, accounting and tax aspekt in a conditions of the Czech republic
Keywords: pohledávka; nominální hodnota; věřitel; dlužník; vznik; zánik; právo (zákon); povinnost; účetnictví; daň z příjmu; rezerva; odpis; opravná položka; lhůta splatnosti; cese (postoupení); vymáhání pohledávky; zajištění; právnická osoba; fyzická osoba; debt; nominal value; creditor; debtor; occurance; extinction; law; account; income tax; reserve; amortization; rectifying item; payback period; cession; debt recovery; securing; juristic person; natural person