Rozdíly v kouření u žen a mužů - studentů JU. - Kloudová, Markéta (Jihočeská univerzita, 2015)
Diplomová práce se skládá ze dvou podstatných částí. V teoretické části jsou předkládány podstatné informace týkající se oblasti kouření, konkrétně o tabáku a způsobech jeho konzumace, vlivu kouření na ženský a mužský organismus a zdraví celkově, nikotinismu i prevenci v této oblasti. V praktické části byl vytvořen dotazník a průzkumným šetřením byl proveden kvantitativní výzkum, pomocí kterého se zjišťovaly rozdíly v kouření u žen a mužů ? studentů Jihočeské univerzity v českých Budějovicích. Získaná data byla zaznamenána, vyhodnocena a zpracována v programech MS Word a Excel pomocí tabulek a grafů do přehledné formy. Výzkumným šetřením bylo zjištěno, že mezi 254 respondenty bylo více kuřáků mužů (48,03%) než kuřaček žen (40,13%). Dále se prokázalo, že ženy (55,51%) jsou více informovány o vlivu kouření a jeho škodlivostí na organismus než muži (36,61%). Rozdíl mezi muži a ženami se prokázal i v typu cigaret, který kouří. Ženy dávají přednost slabým ? ?lehkým? cigaretám oproti mužům, kteří preferují spíše silnější cigarety. V závěru práce je uvedena diskuze a vyvozeny závěry týkající se problematiky diplomové práce.
Diference in smoking among women and men - students JU.
Keywords: cigareta; kouření; student; zdraví; závislost; žena; muž; konzumace; rozdíly; Tabacco; smoking; student; health; addiction; woman; man; consumption; differences