Podmínky prostředí při výlovu kaprového rybníka - Pavlíček, Michal (Jihočeská univerzita, 2012)
Výlovy rybníků jsou nedílnou součástí rybochovného cyklu v rybníkářství a produkce ryb vůbec. Tato studie byla zaměřena na zjištění podmínek prostředí při výlovu rybníků, založené na porovnání hodnot v síti s rybami v lovišti a mimo síť. Měřené parametry zahrnovaly obsah a nasycení rozpuštěným kyslíkem, teplotu, pH, vodivost a zákal (turbiditu). Měření proběhlo během třech podzimních ( rybníky Potěšil, Jaroslavický dolní, Rod) a dvou jarních výlovů (rybníky Vrbenský přední a Vrbenský nový) vždy v průběhu vydávání ryb ze sítě (nevodu). Měřené parametry byly monitorovány v intervalech 30 minut v síti s rybami a mimo síť ve vzdálenosti 15 m. Při statistickém porovnání hladiny rozpuštěného kyslíku v síti a mimo ni s ohledem na biomasu ryb byl zjištěn statisticky významný rozdíl pouze u čtyřech zátahů z dvanácti vyhodnocených, což znamená, že držení ryb v síti v průběhu vydávání bylo odpovídajícím způsobem ošetřeno zavedením střiku. Při zastavení střiku se projevilo zhořšení podmínek v síti s rybami i samotném lovišti.
Environmental conditions during the carp pond harvesting
Keywords: welfare ryb; výlov rybníka; rybniční prostředí; fish welfare; pond harvesting; pond environment