Využití muzikoterapeutických metod v práci s dětmi mladšího školního věku ve volném čase - Hub, Tomáš (Jihočeská univerzita, 2011)
Bakalářská práce se zabývá popisem muzikoterapeutických metod využitelných v práci s dětmi mladšího školního věku ve volném čase. První kapitola se zaměřuje na historii muzikoterapie. Další kapitola popisuje pojem muzikoterapie, následuje její definování. Zaměřuji se i na klasifikaci muzikoterapie podle různých kritérií. Třetí kapitola se věnuje možnostmi aplikace muzikoterapie v oblasti pedagogiky volného času. Předposlední kapitola popisuje strukturu muzikoterapeutické lekce, hudební prostředky a dále se zmiňuje o třech aktivních metodách. Jednotlivé metody jsou doplněny o praktické příklady muzikoterapeutických aktivit. Pátá, poslední kapitola je věnovaná receptivním muzikoterapeutickým metodám, které jsou taktéž doplněny o praktické aktivity.
The use of music-therapeutical methods in working with children in younger school age in their free time
Keywords: muzikoterapie; muzikoterapeutické metody; pedagogika volného času; psychohygiena; osobnostní rozvoj; kognitivní procesy; music-therapy; music-therapeutic methods; pedagogy of leisure time; mental health; personal progress; kognitive processes