Stresové faktory v chovech dojnic - Sedláčková, Renata (Jihočeská univerzita, 2012)
Předkládaná bakalářská práce je zaměřena na stresové faktory v chovech dojnic. V práci jsou popsány základní faktory ovlivňující pohodu zvířat. Na základě těchto faktorů je dále rozvíjen literární přehled, ve kterém jsou uvedena možná rizika stresových faktorů a jejich následky v chovech dojnic, druhy stresu a jejich adaptace, předcházení stresu a obecné požadavky ustájení. Součástí literární rešerše je také přehled konvenčních a ekologických chovů se zaměřením na stres dojnic a jejich eliminace.
Stress factors in dairy cows
Keywords: adaptace; stres; stresové faktory; welfare; adaptation; stress; stress factors; welfare