Možnosti fyzioterapie u komplikací léčby nespecifických střevních zánětů - Florianová, Veronika (Jihočeská univerzita, 2019)
Tato bakalářská práce se zabývá problematikou komplikací léčby nespecifických střevních zánětů a možností ovlivnění těchto komplikací pomocí fyzioterapeutických postupů. V teoretické části je popsána anatomie a fyziologie gastrointestinálního traktu, podrobněji tenkého a tlustého střeva, z důvodu nejčastějšího výskytu nespecifických střevních zánětů v těchto dvou orgánech. Dále jsou uvedeny faktory, podílející se na vzniku onemocnění, druhy nespecifických střevních zánětů a jejich komplikace, diagnostika a léčba. Další část teoretické části je věnována komplikacím léčby nespecifických střevních zánětů, osteoporóze a steroidním myopatiím, a bolesti zad jako častému symptomu těchto komplikací. Závěr této části tvoří fyzioterapeutické postupy využívané u osteoporózy, steroidních myopatií a bolestí zad. Cílem teoretické části bylo podat informace o nespecifických střevních zánětech, jejich rozdělení, diagnostice a léčbě, zvýšit povědomí o možných komplikacích léčby a uvést možnosti fyzioterapie. V praktické části byla použita metoda kvalitativního výzkumu. Získaná data byla zpracována formou kazuistik, obsahující vstupní a výstupní kineziologický rozbor, krátkodobý terapeutický plán, průběh jednotlivých terapií a návrh dlouhodobého terapeutického plánu. Výzkumný soubor tvořili tři respondenti s diagnostikovaným nespecifickým střevním zánětem a vyskytující se komplikací nebo symptomem komplikací léčby. Pomocí terapie došlo u respondentů ke zmírnění intenzity bolestí zad. Zároveň byly ovlivněny reflexní změny měkkých tkání, flexibilita páteře, svalová síla dolních končetin a funkční poruchy chodidel. Respondenti dále popisovali pozitivní vliv pravidelných setkání na jejich psychickou stránku, která je uváděna jako jeden z hlavních vlivů na exacerbaci samotného onemocnění.
The physiotherapeutic possibilities of complications of inflammatory bowel disease treatment
Keywords: bolesti zad; fyzioterapeutické metody; glukokortikoidy indukovaná osteoporóza; komplikace léčby; nespecifické střevní záněty; steroidní myopatie; back pain; physiotherapy treatment techniques; glucocorticoids induced osteoporosis; treatment complications; inflammatory bowel disease; steroid myopathy