Metafyzika v ekonomické teorii Adama Smithe - Obergruber, Petr (Jihočeská univerzita, 2023)
Adam Smith je znám jako zakladatel ekonomie, a především svým konceptem dělby práce a metafory neviditelné ruky trhu. Smith však nebyl ekonom nýbrž filozof etiky. Kromě jeho nejznámějšího díla Bohatství národů je autorem stejně významného, nicméně mnohem méně známého díla Teorie morálních citů, kde se věnuje tématům spolupráce, společenské harmonie a přírodnímu řádu. Smithův pohled na člověka, společnost a svět byl v tomto významně ovlivněn stoickou filozofií. Zároveň přebírá mnoho z filozofie Davida Huma, především jeho newtonovského chápání světa. V této práci prozkoumávám tyto a další vlivy na Smithovu filozofii a zprostředkovaně na jeho ekonomické myšlení.
Metaphysics in Adam Smith's Economic Theory
Keywords: Dělba práce; trh; neviditelná ruka trhu; Logos; přirozený řád; hodnota; Division of labour; market; the invisible hand of the market; Logos; natural order; value