Kontrastní látky - specifika pro magnetickou rezonanci - Wipplingerová, Vendula (Jihočeská univerzita, 2014)
Bakalářská práce na téma Kontrastní látky - specifika pro magnetickou rezonanci je rozdělena na dvě části. V první, teoretické části jsou informace o kontrastních látkách, které se používají v radiodiagnostice. Především jsem se zaměřila na gadoliniové kontrastní látky, které se používají při vyšetření magnetickou rezonancí. V této části jsem se snažila analyzovat dostupnou literaturu. Cílem první části práce je seznámení se s kontrastními látkami. Kontrastní látky rozdělujeme na kontrastní látky pro rentgenové metody, kam řadíme kontrastní látky využívané při skiagrafickém a skiaskopickém rentgenovém vyšetření, angiografickém a CT vyšetření. Dále kontrastní látky rozdělujeme kontrastní látky pro ultrasonografii, tyto látky mají tři generace. V neposlední řadě rozdělujeme kontrastní látky pro magnetickou rezonanci. Tyto kontrastní látky obsahují sloučeniny gadolinia, manganu a železa. Každé rozdělení kontrastních látek je rozebráno v samostatné kapitole. Dále se v první části práce věnuji možným nežádoucím účinkům, které mohou nastat po podání kontrastní látky s obsahem gadolinia. Tyto látky se podávají při vyšetření magnetickou rezonancí a jsou považovány za bezpečné a s velmi nízkým rizikem výskytu nežádoucích účinků. V druhé, praktické části bakalářské jsou zpracovány údaje o počtu vyšetřených pacientů magnetickou rezonancí a dále jsou zkoumány nežádoucí účinky po podání gadoliniové kontrastní látky. Cílem druhé části bylo porovnání dat a počtu vyšetřených pacientů magnetickou rezonancí od roku 2009 do roku 2013. Dalším cílem bylo zjištění možných nežádoucích účinků po podání gadoliniové kontrastní látky. Při šetření by měly být nalezeny odpovědi na výzkumné otázky. V kapitole "Výsledky" jsou zpracovány a vyhodnoceny údaje o počtu vyšetřených pacientů magnetickou rezonancí od roku 2009 do roku 2013. Tyto informace mi byly poskytnuty ve třech nemocnicích v Nemocnici České Budějovice a.s., v Nemocnici Jihlava a v Oblastní Nemocnici Kladno a.s. K dispozici jsem měla data z celkových počtů pacientů vyšetřených magnetickou rezonancí a data počtů pacientů vyšetřených magnetickou rezonancí s použitím gadoliniové kontrastní látky. Dále jsou v kapitole "Výsledky" zpracována data z dotazníkového šetření, které probíhalo od ledna 2014 do března 2014 v Nemocnici České Budějovice a.s. Dotazník se zabýval nežádoucími účinky kontrastních látek při vyšetření magnetickou rezonancí. Dotazníky vyplnilo celkem 30 pacientů. Poslední částí v kapitole "Výsledky" jsou zpracované údaje o konkrétních kontrastních látkách a jejich nežádoucích účincích. Tyto informace mi byly poskytnuty ze Státního úřadu pro kontrolu léčiv (SÚKL). Kapitola "Výsledky" obsahuje grafy a tabulky. Grafy jsou v této kapitole popsány a některé výsledky jsou znázorněny v tabulkách. Kapitola "Výsledky" navazuje na další kapitolu "Diskuze", kde jsou výsledky z analýzy a dotazníkového šetření porovnávány s lékařskými články a z dostupných informací z Ústavu pro kontrolu léčiv a statistiky ČR a Státního ústavu pro kontrolu léčiv. Výsledky potvrzují jednu z výzkumných otázek, že stoupá počet pacientů vyšetřených magnetickou rezonancí.
Contrast agents- specifics for MRI
Keywords: Magnetická rezonance; kontrastní látka; nežádoucí účinky kontrastních látek; nefrogenní systémová fibróza.; Magnetic resonance; contrast media; adverse effects of contrast media; Nephrogenic Systemic Fibrosis.