Možnosti pracovního uplatnění jedinců s lehkým mentálním postižením na trhu práce - Gdovinová, Jana (Jihočeská univerzita, 2013)
Práce představuje chráněnou dílnu jako jednu z alternativ pracovního uplatnění osob s lehkým mentálním postižením na trhu práce. Teoretická část se zabývá vymezením pojmu mentální postižení, významu práce pro člověka, představuje možnosti pracovního uplatnění osob s postižením a příspěvky při zaměstnávání osob s mentálním postižením. Praktická část se zaměřuje na chráněnou dílnu jako na jednu z možností pracovního uplatnění osob s mentálním postižením. Výzkum byl prováděn ve vybraných chráněných dílnách v Domově sv. Anežky v Týně nad Vltavou a v Rolničce Soběslav. Obě zařízení poskytují svým zaměstancům dostatečně kvalitní pracovní zapojení.
The possibilities the job market involvement for individuals with a mild mental retardation
Keywords: vymezení pojmu lehké mentální postižení; význam práce pro člověka; chráněná pracovní dílna; chráněné pracovní místo; podporované zaměstnání; tranzitní program; příspěvky při zaměstnávání osob s mentálním postižením.; defining mental retardation; the importance of work for individuals; sheltered workshop; employment support; transition to job market support; allowance for employers of mentally challenged individuals.