Problémové chování dítěte v důsledku rozvodu - Pavlovská, Kateřina (Jihočeská univerzita, 2019)
Bakalářská práce popisuje reakce dítěte na rozvod a potenciální problémové chování, které z této situace plyne a také vhodné postupy při práci s dětmi, které se v této situaci nalézají. Teoretická část práce se věnuje pojmu rodiny, manželství, rozvodu, problémovému chování dětí v důsledku rozvodu a vhodným přístupům při práci s dětmi, nalézajícími se v situaci rozvodu rodičů. Praktická část práce se zabývá kvalitativní analýzou dat, získaných polostrukturovanými rozhovory, realizovanými se čtyřmi respondenty. Data byla zpracována metodou vytváření trsů. Práce přinesla zjištění o tom, že nejčastějším změněným, ale akceptovatelným chováním dítěte, které rodiče pozorovali, byl smutek, a nejčastějším pozorovaným problémovým chováním odmítání komunikace. Z proaktivních přístupů rodičů byla nejvíce zastoupena snaha rodiče vysvětlit dítěti důvody rozvodu a z reaktivních přístupů vyhledání odborné pomoci a rozhovor s dítětem o jeho problémovém chování. Závěr práce mimo jiné poukazuje na nutnost vhodného přístupu k dítěti v náročné době rozvodu rodičů a na důležitost kooperace rodičů.
Problem behavior of the child as a result of divorce
Keywords: rozpad manželství; rozvod; problémové chování; rodičovský postup; marriage breakdown; divorce; problem behavior; parental procedure