Etologie ovcí s ohledem na klimatické podmínky - Čedíková, Kristýna (Jihočeská univerzita, 2019)
Tato práce zkoumá na základě etologického pozorování projevy chování (etologii) vybraných plemen ovcí - ovce Vřesová a ovce Charollais. Pozorování probíhalo v průběhu roku 2018 a 2019 na farmě v Chlístově. Mezi hlavní pozorované projevy chování patřil příjem krmiva, ležení, stání a pohyb. Pozorování probíhalo v různých ročních dobách (jaro, léto, podzim, zima) tak, aby se prokázal vliv klimatických podmínek na chování ovcí. Zároveň probíhalo pozorování obou stád ovcí ve stejnou dobu tak, aby byl eliminován vliv různých dalších prvků a data o chování byla plně porovnatelná. Výsledky pozorování u těchto plemen ovcí byly podrobeny komparativnímu vyhodnocení.
Ethology of sheep with respect to climatic conditions
Keywords: etologie; etologie ovcí; sociální chování; životní projevy; smyslové projevy; ovce Vřesová; ovce Charollais; etologické pozorování; ethology; ethology of sheep; social behaviour; signs of life; emotional manifestation; Grey Horned Heath; ethological observation