Die Frau als Opfer? Zur Typologie der Frauenfiguren in Ingeborg Bachmanns Simultan - Čmejlová, Lucie (Jihočeská univerzita, 2012)
Tato diplomová práce se zabývá tématem ženy jako oběti ve sbírce povídek Simultan rakouské autorky Ingeborg Bachmannové. Motiv oběti se prolíná pozdější autorčinou tvorbou, proto se práce zaměřuje nejen na sbírku Simultan, ale zmiňuje i další díla z cyklu Todesarten. Ve druhé kapitole je rozebrán pojem oběť a s tím související výrazy jako pachatel a zachránce. Rozebrán je zde také pojem ,,simultánně?, podle kterého je celá sbírka nazvána. V dalších kapitolách jsou postupně analyzovány povídky ,,Simultan?, ,,Probleme Probleme?, ,,Ihr glücklichen Augen? a ,,Das Gebell?. Popsána je zde perspektiva vyprávění a téma oběti s porovnáním s ostatní tvorbou z cyklu Todesarten.
Woman as Victim? On the Typology of the Female Protagonists in Ingeborg Bachmann´s Simultan
Žena jako oběť? K typologii ženských postav v povídkách Ingeborg Bachmann Simultan
Keywords: Ingeborg Bachmann; Simultan; žena; oběť; pachatel; zachránce; Ingeborg Bachmann; Simultan; woman; victim; perpetrator; liberator