Užívání členu určitého u vlastních jmen v současné španělštině na základě práce s korpusem CREA - Recmanová, Jana (Jihočeská univerzita, 2010)
Diplomová práce se zabývá použitím členu určitého u vlastních jmen v současné španělštině. V první části je vysvětleno rozdělení vlastních jmen a jejich vztahu k určitému členu. Používání určitého členu u osobních a zeměpisných vlastních jmen je popsáno v teoretické části. Ke studiu tohoto tématu bylo použito normativních gramatik a učebnic španělštiny českých a španělských autorů. Použití členu určitého u zkoumaných vlastních jmen dle jednotlivých autorů je shrnuto v textových tabulkách. Ve druhé části za pomoci korpusu CREA je zkoumáno použití členu určitého u vybraných zeměpisných vlastních jmen ve španělsky mluvících zemích. Byly vybrány názvy zemí z celého světa, u kterých není jednoznačné použití určitého členu. Poslední část je věnována rozboru dosažených výsledků.
Use of the definite article with the proper nouns in the contemporary Spanish (based on research in CREA)
Keywords: osobní vlastní jména; zeměpisná vlastní jména; určitý člen; proper nouns; personal nouns; geographical nouns; definite article