Rozdíly v chování mezi invazním karasem stříbřitým a původním karasem obecným v potravní aktivitě - Stepanyshyna, Yevdokiia (Jihočeská univerzita, 2023)
V této bakalářské práci byly vyhodnoceny behaviorální rozdíly a potravní aktivita mezi invazním karasem stříbřitým (Carassius gibelio) a původním karasem obecným (Carassius carassius) za použití experimentálních testů v laboratorních podmínkách. Zaměřila jsem se na porovnání smělosti, aktivity a rychlosti příjmu potravy u habituovaných a nehabituovaných ryb na laboratorní podmínky. Karas obecný měl v části experimentů signifikantně vyšší hodnoty naznačující vyšší smělost druhu v porovnání s karasem stříbřitým, což je v rozporu s mými původními hypotézami založenými na terénním pozorování.
Behavioural differences in invasive gibel carp and native crucian carp in foraging activity
Keywords: invazní druh; behaviorální syndrom; mezidruhová kompetice; ochrana ryb; ekologie ryb; kaprovité ryby; invasive species; behavioral syndrome; interspecific competition; fish conservation; fish ecology; Cyprinidae