Bariéry dobrovolnictví ve zdravotně sociální oblasti - Rodková, Iveta (Jihočeská univerzita, 2011)
Práce se věnuje problematice profesionálně řízeného dobrovolnictví, coţ je v současné době vysoce rozvinutá, profesionalizovaná, moderní a rychle se rozvíjející činnost. Konkrétně se zaměřuje na bariéry dobrovolnictví, a to v okruhu zdravotně sociální oblasti. V teoretické části nejprve autorka věnuje pozornost informacím důleţitým pro ucelený pohled na dobrovolnictví, uvádí jeho legislativní zakotvení. Dále např. uvádí rozdělení dobrovolných činností z různých hledisek. Postupně v myšlenkách přechází k charakteristikám bariér, se kterými se dobrovolnictví potýká a které mu tím znemoţňují úspěšně se realizovat. Osvětluje jejich projevy a snaţí se hledat moţná řešení. Důraz je kladen na bariéry vyskytující se na straně sociálních a zdravotnických zařízení. Smyslem praktického výzkumu je poukázat na bariéry dobrovolnictví ve zdravotně sociální oblasti a nabídnout moţnosti jejich odstranění. Prvním cílem práce je tedy zmapovat nejčastější bariéry dobrovolnictví ze strany zdravotnických a sociálních zařízení v České republice. Na to navazuje i druhý, dílčí cíl, zmapovat moţnosti překonání bariér u organizací, které dobrovolníky vyuţívají. Na problematiku je pohlíţeno dvojím pohledem. Poznatky jsou ve výzkumu zpracovány u organizací, které dobrovolníky nemají, ale i u těch, které jejich sluţeb jiţ vyuţívají. Výzkum byl zrealizován kvantitativní formou. Data jsou sesbírána pomocí metody dotazování, techniky polostrukturovaného dotazníku, vyhodnocena graficky a statisticky. Výsledky pojmenovávají nejčastější bariéry a také dokazují, ţe bariér, se kterými se zařízení v kontextu s dobrovolnictvím potýkají, je skutečně mnoho. Proto díky konkrétním příkladům z praxe přinášejí organizacím, které budou mít o dobrovolníky zájem, několik moţných cest, jak situaci řešit.
Barriers to volunteering in the health and social area
Keywords: bariéry dobrovolnictví; dobrovolnictví; dobrovolník; management dobrovolnictví; zdravotně sociální oblast; barriers to volunteering; volunteering; volunteer; management of volunteering; health and social area