Postava osudové ženy a osudového muže v literatuře 18. a 19. století - Pundová, Kristina (Jihočeská univerzita, 2010)
Bakalářská práce si klade za cíl představit nejvýznamnější literární ztvárnění typu "osudové ženy" a "osudového muže" zejména v takzvané Gothic fiction druhé poloviny 18. a v 19. století. Zvláštní pozornost bude věnovaná anglickému gotickému románu (Lewis, Maturin, Brontëová); horní časovou hranici zkoumání bude představovat literatura fin de siécle. Díky komparaci vybraných děl bude možné sledovat, v jakých obměnách se tento typ postavy u jednotlivých autorů vyskytuje a pochopit jeho vývoj v kontextu estetiky romantismu a dekadence. Záměrem práce je formulovat případné posuny v pojímání a využívání dotyčného literárního typu.
The Character of Femme Fatale and Homme Fatal in 18th and 19th Century Literature