Možnosti využití stolního stacionárního laserového skeneru pro dokumentaci movitých artefaktů - Sedlák, Michael (Jihočeská univerzita, 2017)
Práce se snaží poukázat na možnosti využití trojrozměrné dokumentace laserovým stacionárním skenerem s přihlédnutím na standardy klasických dokumentačních metod. Stručně popisuje přehled současného stavu v oblasti 3D dokumentace a snaží se přiblížit problematiku trojrozměrného skenování. Aplikací laserového skenování na souboru movitých artefaktů jsou zkoumány limity digitalizace v závislosti na materiálech a morfologii předmětů. Část práce také řeší porovnání této metody s dalšími dokumentačními postupy.
Possibilities of desktop stationary laser scanner for documentation of movable artifacts
Keywords: 3D skenování v archeologii; laserový skener; archeologická dokumentace; 3D dokumentace; virtuální artefakt; NextEngine; 3D scanning in archeology; laser scanner; archaeological documentation; 3D documentation; virtual artifact; NextEngine