Analýza tří několikaměsíčních tréninkových pobytů vytrvalostního běžce ve vyšší nadmořské výšce - Vondrášková, Aneta (Jihočeská univerzita, 2019)
Cílem naší diplomová práce je analyzovat tři několikaměsíční soustředění vytrvalostního běžce ve vyšší nadmořské výšce. Konkrétně jsme porovnávali výsledky naměřených hodnot před pobytem ve vysoké nadmořské výšce a po příjezdu z vysoké nadmořské výšky. Testovaný jedinec byl ubytován v Keni ve městě Iten, které se nachází v nadmořské výšce 2 400 metrů nad mořem. Pro vypracování této diplomové práce jsme použili metodu obsahové analýzy a komparativní metodu. Pro získání výsledků jsme použili laboratorní testy spiroergometrii, spirometrii, složení těla a Wingate test. Data jsme poté zpracovali pomocí věcné významnosti. Věcnou významnost jsme vymezili pomocí Cohenova d. Naše výsledky ukázaly zvýšení červených krvinek, zvýšení VO2max, snížení tepové frekvence, snížení ranní srdeční frekvence. Z těchto výsledků je zřejmé, že vysokohorský trénink má pozitivní vliv na výkonnost sportovce.
Analysis of three several-month training sessions of the endurance runner at higher altitudes
Keywords: vyšší nadmořská výška; spiroergometrie; spirometrie; Wingate test; tělesné složení těla; higher altitude; spiroergometry; spirometry; Wingate test; body composition