Problematika alternativní komunikace u dětí se sluchovým postižením v kombinaci s dalšími vadami - Mastná, Ivana (Jihočeská univerzita, 2015)
Bakalářská práce se věnuje problematice dětí s kombinovaným postižením a aplikací některých forem alternativní komunikace. V rámci teoretické části jsou zkoumány a definovány nejenom charakteristickými rysy sluchového postižení, ale zároveň i poruch autistického spektra. Dále ale mohla být alternativní komunikace pojata jako ucelenější náhled. Získané poznatky na základě zpracované rešerše odborných zdrojů byly aplikovány v praxi. Během pedagogické praxe měla autorka možnost se seznámit se dvěma dětmi, u nichž bylo sluchové postižení kombinováno s diagnózou dětského autismu. Zpracovány byly dvě případové studie (kazuistiky) těchto dětí. Z těchto kazuistik vyplynulo, že formy alternativní komunikace se jeví jako velice vhodné pro jejich uplatňování u dětí s kombinovaným postižením, obzvláště s autismem, neboť zohledňuje jejich komunikační a sociální možnosti a schopnosti a tím jim výrazně více napomáhá k větší orientaci v pro ně obtížném a nepochopitelném světě.
Alternative communication issues in children with combination of hearing and other impairments
Keywords: Komunikační schopnosti; alternativní komunikace; sluchové postižení; poruchy autistického spektra; kvalitativní šetření; případová studie; Communication skills; alternative communication; hearing impairments; autism spectrum disorders; qualitative research; case study