Hodnocení kvality mléka v konvenčním a ekologickém chovu skotu. - Tschernayová, Kateřina (Jihočeská univerzita, 2007)
V práci jsou srovnány dva podniky zaměřené na chov dojnic v Jihočeském kraji, z nichž jeden hospodaří konvenčním způsobem a druhý ekologicky. Obě farmy se nacházejí v podhůří Šumavy. Na farmách jsou chovány plemena Holštýn a Český strakatý skot, v počtech sto dojnic. Práce je zaměřená na složení krmné dávky, kvalitu zkrmovaných krmiv a jejich případný vliv na složení mléka. Bazénové vzorky mléka z ekologické a konvenční farmy jsou graficky srovnány s průměrem hodnot okresů České Budějovice a Český Krumlov a to v několika složkách, např. tuk, bílkoviny, SB, CPM, močovina. Dále byly analyzovány individuální vzorky skupiny dojnic na obsah kyseliny citrónové, pH a vodivost mléka.
Evaluation of Milk Quality in Conventional and Ecological Breeding of Cattle
Keywords: chov dojnic; ekologické a konvenční zemědělství; kvalita mléka; krmné dávky; kyselina citrónová; vodivost mléka; cattle breeding; ecological and conventional agriculture; milk quality; feeding ration; citric acid; conductivity of milk