Kvalita života sluchově postižených - Škopková, Monika (Jihočeská univerzita, 2014)
Bakalářská práce nazvaná Kvalita života sluchově postižených se zabývá otázkou, jaké mají lidé se sluchovým postižením v dnešní době možnosti vzdělávání, práce, jakým způsobem mohou trávit volný čas, jaká je opravdová pomoc takto postiženým lidem a co patří mezi největší překážky. V teoretické části bakalářská práce seznamuje se sluchovým postižením jako takovým. Informuje o tom, jak postižení sluchu dělíme, protože termín ,,osoba se sluchovým postižením", je sám o sobě velice široký. Dále obeznamuje o kompenzačních pomůckách, o komunikaci osob se sluchovým postižením, o výchově a vzdělání, o integraci dětí se sluchovým postižením do společnosti a kultuře neslyšících. V praktické části jsou zpracovány rozhovory s pracovníky některých poboček organizace Svaz neslyšících a nedoslýchavých v České republice. Součástí praktické části je dále rozhovor se spoluzakladatelkou občanského sdružení ORBI PONTES (Praha) a představení Tiché kavárny (Praha).
Quality of Life of People with hearing loss /Impaired Hearing Persons
Keywords: sluchové postižení; kvalita života; vzdělávání; zaměstnání; volný čas; bariéry; pomoc; hearing impairment; quality of life; education; employment; free time; barriers; help