Koncept flexicurity - Gebauerová, Barbora (Jihočeská univerzita, 2014)
Tato bakalářská práce pojednává o současné problematice trhu práce v České republice. Do popředí je vyzdvihován Koncept flexicurity jako možný nástroj zpružnění pracovního trhu. Byly zde vysvětleny jednotlivé faktory rigidity, které způsobují nepružnost mezi nabídkou a poptávkou práce. Jsou zde srovnávány dva podnikatelské subjekty. Dotazníkovým šetřením bylo zjištěno, že obě firmy v dostatečné míře pečují o své zaměstnance. Složka ochrany i flexibility je v těchto podnikatelských subjektech naplněna. Byl vytvořen Index rigidity zaměstnávání v podmínkách trhu práce v České republice. Aplikace konceptu na trh práce v ČR byla neúspěšná, zejména vlivem faktorů rigidity, které zde působí.
Concept of flexicurity
Keywords: trh práce; koncept flexicurity; flexibilita; ochrana; nepružnost; Index rigidity zaměstnávání; labour market; concept of flexicurity; flexibility; assurance; rigidity; Index of employment rigidity