Ošetřovatelská péče o rodičku a novorozence v podmínkách přednemocniční neodkladné péče - Kadeřábek, Petr (Jihočeská univerzita, 2013)
Ošetřovatelskou péči o rodičku a novorozence vykonává jako člen výjezdové skupiny zdravotnické záchranné služby nelékařský zdravotnický pracovník. Nelékařským zdravotnickým pracovníkem se rozumí všeobecná sestra se specializací, nebo zdravotnický záchranář. Zdravotnický záchranář se může během své praxe setkat s probíhajícím, nebo dokončeným porodem mimo nemocniční prostředí. Má k dispozici pouze porodnický balíček a jiné standardní vybavení vozu zdravotnické záchranné služby. I přes tento handicap oproti nemocničnímu zařízení musí zdravotnický záchranář, stejně jako v jiných akutních situacích odvést profesionální výkon. Poskytnout matce a novorozenci maximální péči a především minimalizovat ohrožení jejich života. Jeho úkolem je proto být adekvátně teoreticky a prakticky připraven k odvedení porodu v terénu včetně následné ošetřovatelské péče o rodičku a novorozence mimo zdravotnické zařízení. Bakalářská práce na téma ,,Ošetřovatelská péče o rodičku a novorozence v podmínkách přednemocniční neodkladné péče" je rozdělena na dvě části, teoretickou a praktickou část. Teoretická část se zabývá probíhajícím porodem mimo nemocniční zařízení za přítomnosti zdravotnického záchranáře bez dočasné přítomnosti lékaře záchranné služby. Mezi hlavní body v této bakalářské práci patří vybavení vozu zdravotnické záchranné služby k porodu, vyšetření rodičky, transport rodičky a plodu in utero, tedy v děloze do nemocničního zařízení, odvedení porodu v mimonemocničním prostředí a následná ošetřovatelská péče o rodičku a novorozence. Z důvodu obsáhlosti daného tématu se zabývám výhradně fyziologickým porodem a nezahrnuji veškeré komplikace, které mohou porod provázet. Výzkumná část bakalářské práce si kladla za cíle zmapovat teoretické znalosti a tím i praktické zkušenosti zdravotnických záchranářů s již probíhajícím porodem v přednemocničních podmínkách, včetně následné ošetřovatelské péče o matku a novorozence. V souvislosti s cíli byla stanovena hypotéza, že zdravotničtí záchranáři mají dostatečné teoretické znalosti v souvislosti s již probíhajícím porodem včetně následné ošetřovatelské péče o matku a novorozence. V této práci byl uplatněn kvantitativní výzkum, metoda dotazování, technika dotazník. Jako techniku dotazování byl použit tištěný standardizovaný dotazník, který byl anonymní. Dotazníková data byla získávána od února do března 2013. Cílovou skupinou byli zdravotničtí záchranáři pracující na Zdravotnické záchranné službě Jihočeského kraje. Velikost zkoumaného vzorku činil 102 osob. Pro potvrzení dané hypotézy byla určena konkrétní oblast otázek se sedmnácti otázkami zaměřenými na ošetřovatelskou péči o rodičku a novorozence. Odpovědi na tyto otázky byly sečteny, zpracovány a vyhodnoceny SPSS programem a následně vloženy do přehledných tabulek. Každá otázka byla následně statisticky vyhodnocena chí - kvadrát testem. Dostatečná úroveň teoretických znalostí byla prokázána pouze u deseti otázek, zbylých sedm otázek nedosahovalo určené dostatečné hladiny statistické významnosti. Z výzkumného šetření tedy vyplývá, že zdravotničtí záchranáři nemají dostatečné teoretické znalosti a tím tedy byla stanovená hypotéza zamítnuta. Příčinou tohoto zjištění je pravděpodobně nízká četnost porodnických situací v podmínkách přednemocniční neodkladné péče. Tato práce by především měla posloužit studentům a zdravotnickým záchranářům, jako zdroj a souhrn potřebných informací zejména v oblasti porodu v přednemocniční neodkladné péči a ošetřovatelské péče o rodičku a novorozence. Výsledky výzkumného šetření by mohly být prvotním impulsem pro zavedení odborných seminářů obsahující teoretickou část ale i praktický nácvik zaměřených na porodnické situace v přednemocničních podmínkách.
Nursing care for the mother who has just given birth and for the newborn in the conditions of prehospital emergency care
Keywords: novorozenec; porod; porodnický balíček; rodička; zdravotnický záchranář; newborn; birth; obstetric package; woman in labor; paramedic