Individuální plánování v nízkoprahových zařízeních pro děti a mládež - Kadrnožková, Renata (Jihočeská univerzita, 2014)
Bakalářská práce se zabývá individuálním plánováním v nízkoprahových zařízeních pro děti a mládež. Hlavním cílem je porovnat právě individuální plánování v několika nízkoprahových zařízeních pro děti a mládež. Téma bakalářské práce jsem si vybrala z několika důvodů. Prvním důvodem pro mě byl zájem o cílovou skupinu děti a mládež, se kterou bych v budoucnu ráda pracovala. Můj zájem mě dovedl k absolvování praxe v zařízení pro děti a mládež Zastávka v Telči, kde jsem si mohla ověřit své teoretické znalosti a "nahlédnout pod pokličku" toho, co s touto sociální službou souvisí. K výběru tématu mě však nejvíce inspiroval rozhovor se sociálním pracovníkem ve druhém nízkoprahovém zařízení pro děti a mládež, který mi před více než rokem sdělil, že právě s individuálním plánováním mají v nízkoprahových zařízeních pro děti a mládež do jisté míry problémy. Tato bakalářská práce je rozdělena na část teoretickou a část praktickou. Cílem práce bylo porovnat individuální plánování v několika nízkoprahových zařízeních pro děti a mládež. Ve svém výzkumu jsem se snažila zejména o zjištění údajů, které by poskytly odpověď na výzkumné otázky. Díky rozhovorům s komunikačními partnery tak bylo možné porovnat, jaké jsou společné znaky individuálního plánování v nízkoprahových zařízeních pro děti a mládež, a v čem se konkrétně plánování liší. Výsledky ukázaly, že klíčoví pracovníci se liší v délce praxe v nízkoprahovém zařízení pro děti a mládež a v počtu individuálních plánů, které se svými uživateli sestavili. Významným znakem, ve kterém se komunikační partneři liší, je množství uživatelů, které mají na starost. V rámci výzkumu bylo zjištěno, že na jednoho klíčového pracovníka obvykle připadá 20 až 30 uživatelů. U dvou sociálních pracovníků je však počet uživatelů několikanásobně vyšší. Z velkého množství uživatelů vyplývá problém sociálních pracovníků, kteří nemají dostatek času na individuální plánování se všemi svými uživateli. . Doufám, že moje práce pomůže zvýšit povědomí o sociální službě nízkoprahových zařízení pro děti a mládež. Práce by mohla být zajímavá pro samotné sociální pracovníky v nízkoprahových zařízeních pro děti a mládež. V neposlední řadě může práce pomoci i studentům, kteří se rozhodli, že se chtějí a budou problematice individuálního plánování v nízkoprahových zařízeních věnovat.
Individual planning in terms of low-threshold devices for children and youth
Keywords: Individuální plánován Tzv. klíčový pracovník Nízkoprahová zařízení pro děti a mládež; Individual planning "Key worker" Low-thershold facilities for children and youth