Kongenitální choroby prasat - Musilová, Dagmar (Jihočeská univerzita, 2012)
Tato diplomová práce navazuje na bakalářskou práci a její úkol spočívá ve zpracování analýzy výskytu PSE masa v populaci českého bílého ušlechtilého plemene jako důsledek kongenitální choroby stresového syndromu prasat. V literárním přehledu práce je uvedena obecná problematika vzniku kongenitálních poruch. Dále práce pojednává o stresovém syndromu prasat a o stresu, jež se podílí na vzniku vad masa jako vnější činitel. Popsány jsou také molekulárně ? genetické metody, které se používají v praktické části. Vlastní výzkum se zaměřil na genotypizaci lokusů vybraného panelu vzorků, na určení frekvence alel a genotypů ve vybraném lokusu a na statistický vztah mezi genotypem a projevem PSE masa. V závěru byly statisticky zpracovány a vyhodnoceny výsledky.
Congenital disorders by pigs
Keywords: kongenitální porucha; stresový syndrom prasat; PCR; RFLP; gen RYR1; PSE maso; congenital diseases; stress syndrome of pigs; PCR; RFLP; RYR1 gene; PSE meat