Spermatogeneze u dlouhověkého druhu vodních ploštic hladinatky člunohřbeté (Velia caprai) (Heteroptera: Gerromorpha: Veliidae) - Bělinová, Lucie (Jihočeská univerzita, 2011)
V této práci byla studována spermatogeneze dlouhověkého druhu hladinatky (Velia caprai) u nymf 5. instaru, dospělců definovaného stáří (v rozmezí 1 ? 60 dnů po svlečení) a dospělců z terénu před a po přezimování. Spermatogeneze tohoto druhu probíhá kontinuálně. První spermatidy byly pozorovány už u nymf 5. instaru, zralé spermie u dospělců jeden den po svlečení. U starších dospělců i dospělců po přezimování byly zjištěny všechny typy buněk spermatogeneze: spermatogonie, primární a sekundární spermatocyty, spermatidy i spermie. Varle samců Velia caprai je v rámci ploštic i hmyzu obecně poměrně atypické. Je tvořeno jediným testikulárním folikulem, který je širší než dlouhý. Vrchol folikulu není zřetelně formován; germarium leží uprostřed širší strany folikulu protilehlé ústí chámovodu.
Spermatogenesis in long lived species of water bugs ? water cricket (Velia caprai) (Heteroptera: Gerromorpha: Veliidae)
Keywords: Velia caprai; spermatogeneze; varlata; Heteroptera; střední; Velia caprai; spermatogenesis; testes; Heteroptera; Central Europe