Pohybová aktivita masného skotu během celoročního pobytu na pastvě. - Zach, Ondřej (Jihočeská univerzita, 2013)
Tato bakalářská práce je zaměřena na pohybovou aktivitu masného skotu s celoročním pastevním odchovem. Cílem práce bylo sledování a vyhodnocení pohybové aktivity ve vztahu k denní době a zdravotnímu stavu skotu. Byla provedena etologická pozorování, při kterých byly sledovány základní životní projevy a jejichž cílem bylo analyzování denního režimu v rozličných podmínkách chovu a zjištění vlivů narušujících jejich pohodu. Sledování pohybové aktivity bylo provedeno Vitalimetry umístěnými na krku zvířete. Měřením nebyl prokázán rozdíl v pohybové aktivitě mezi plemenem Charolais a plemenem Aberdeen Angus.
The Moving Activity of Beef Cattle During the Whole Year Outdoor Lairage
Keywords: skot; pohyb; etologie; pastva; beef cattle; movement; ethology; grazing