Hospodaření na trvalých travních porostech a struktura živočišné výroby v podnicích s jejich převahou - Sedlecký, Pavel (Jihočeská univerzita, 2010)
Diplomová práce byla vypracovaná na téma: Hospodaření na trvalých travních porostech (TTP) a struktura živočišné výroby v podnicích s jejich převahou. Cílem bylo analyzovat stavy skotu, produkci mléka a masa, podíl TTP v ČR a podrobněji v Jihočeském kraji. Při řešení úkolu se vycházelo z pracovní hypotézy, že s rostoucí nadmořskou výškou roste i podíl TTP. V letech 1989 až 2009 se v ČR zvýšila výměra TTP o 100 tis. ha, ale ve stejném období se snížily stavy skotu o 2 100 000 kusů. To má za následek nedostatečné zatížení - 0,7 DJ/ha. Pro srovnání uvádím průměrné zatížení v EU - 1,1 DJ/ha. Z výsledků vyplývá, že by se podíl TTP v ČR měl zvyšoval, ale zatravňování by se mělo provádět cíleněji. Měla by se také zvýšit struktura chovu hospodářských zvířat na TTP a tím by se dosáhlo i zvýšení zatížení DJ/ha.
Farming on permanent grassland and structure of animal husbandry in enterprises with their superiority
Keywords: skot; trvalé travní porosty (TTP); zatížení; zatravnění; Jihočeský kraj; zemědělství; maso; mléko; cattle; permanent grassland (PG); load; grassing; South Bohemia; agriculture; meat; milk