Financování malé rodinné farmy s využitím fondových prostředků a rozvoj agroturistiky - Pilátová, Irena (Jihočeská univerzita, 2020)
Tato diplomová práce je zaměřena na zmapování způsobu financování a hospodaření rodinného podniku za pomoci finančních prostředků z fondových zdrojů a rozvoj agroturistiky v zemědělském podnik. Práce je zaměřena na zemědělskou farmu Ireny Jurčíkové, jejímž předmětem podnikání je chov masného skotu bez tržní produkce mléka. V první teoretické části práce jsou definovány možné současné finanční podpory pro malé rodinné podniky, které jsou nadále podrobněji popsány, jejich vývoj a postup při žádání dotačních titulů. V druhé aplikační části je charakterizována malá rodinná farma, která se zaměřuje na chov skotu bez tržní produkce mléka a její hospodaření. Dále je zde popsáno zhodnocení finančních podpor, které zemědělský subjekt každoročně čerpá z Evropské unie a národních zdrojů. Pro vypracování mé diplomové práce jsem zvolila způsob osobního dotazování, ke kterému byly využity i interní dokumenty rodinné farmy, které byly zpracovány, a na základě těchto dokumentů byla posuzována závislost farmy na přijatých finančních dotacích a další možný rozvoj v oblasti agroturistiky.
Financing of a small family farm with the use of funds and the development of agritourism
Keywords: Dotace; finanční podpora; zemědělská politika; agroturistika; rodinná farma.; Subsidies; financial support; agricultural policy; agrotourism; family farm.