Bariéry v inkluzi u dětí s diagnózou bulózní epidermolýzy - Velická, Lenka (Jihočeská univerzita, 2022)
Práce se zabývá bariérami v inkluzi u dětí s nemocí bulózní epidermolýzy. Teoretická část seznamuje se základními informacemi o nemoci bulózní epidermolýza a péči o takto nemocné děti. Dále popisuje organizaci DEBRA, charakterizuje mladší školní věk s ohledem na zdravotní postižení a charakterizuje základy inkluze. Praktická část obsahuje kvalitativní výzkum, který zkoumá existenci bariér při inkluzi. Pro sběr dat byl zvolen polostrukturovaný rozhovor u tří rodin, ve kterých se nachází dítě s EB a rozhovory jsou součástí příloh. Dále obsahuje analýzu všech tří rozhovorů za pomoci tzv. vynořujících se témat, která jsou zaznamenaná v tabulkách, tabulky jsou také součástí příloh. Všechny tři rodiny mají k nemoci pozitivní přístup a své děti učí samostatnosti. Jako hlavní bariéru v inkluzi identifikují strach učitelů. Dobrá inkluze ale záleží především na morálních postojích všech aktérů inkluze.
Barriers in inclusion for children diagnosed with epidermolysis bullosa
Keywords: bulózní epidermolýza (EB); péče o nemocné; organizace DEBRA; mladší školní věk; inkluze; bariéry; strach; epidermolysis bullosa (EB); care for the sick; organization DEBRA; younger school age; inclusion; barriers; fear