Textilní průmysl v České republice - transformace a aktuální trendy - Kubičková, Barbora (Jihočeská univerzita, 2010)
V této bakalářské práci se věnuji dopadům transformačního procesu a aktuálním trendům textilního průmyslu v České republice v souvislosti se světovou globální krizí. Práce definuje základní procesy a jevy vztahující se k problematice lokalizace průmyslových podniků, objasňuje historický vývoj tohoto odvětví a hodnotí etapy, kterými textilní průmysl prošel. Dále mapuje textilní průmysl v revolučním roce, pojednává o počátcích transformace a hodnotí vlivy transformačních procesů, které nastaly v průběhu 90.letech 20.století. V další části práce je sledováno období na počátku 21.století a dále jsou zde zpracovány aktuální trendy textilního průmyslu, současný stav odvětví, včetně současných nejúspěšnějších textilních podniků. Na závěr jsou navrhnuty možnosti pravděpodobného vývoje. Text je doplněn grafy, tabulkami a kartogramy, které jsou zpracovány na základě ekonomických ukazatelů odvětví.
Textile Industry in the Czech Republic - the transformation and the actual trends
Keywords: Česká republika; textilní průmysl; transformace; ekonomické ukazatele; the Czech Republic; the textile industry; transformation; the economic crisis; the economic indicators