Změny cen nemovitostí po vstupu do EU - Fojtlová, Monika (Jihočeská univerzita, 2011)
Práce se zabývá změnami cen nemovitostí po vstupu do Evropské unie. Jeho hlavním cílem je poskytnout praktický přehled příslušných právních předpisů a popsat současnou situaci v oceňování pozemků v ČR. Dalším cílem je porovnat ceny nemovitostí v Česká republika, Slovensko a Švýcarsko. V části věnované oceňování pozemků v ČR dává práci historický přehled ocenění právních předpisů od roku 1918 až po současnost a porovnává je s účinnou prováděcí vyhlášky č. 364/2010 Sb. s předchozím nařízení, které platí zákon no.151/1997 Sb. oceňování majetku ao změně některých zákon, ve znění pozdějších předpisů. V dalších kapitolách představuje základní obecné principy a metody oceňování, stejně jako účelem ocenění. V některých kapitolách jsou uvedeny příklady nabídkové ceny a ceny na trhu. Níže jsou grafy a tabulky pro skutečné pochopení. Jedna kapitola je věnována situaci na Slovensku a jeden je věnována situaci ve Švýcarsku. V závěru jsou uvedeny výsledky porovnání mezi vybranými zeměmi. Práce je doplněna přílohami, které se vztahují k tématu. Například znalecký posudek o oceňování majetku, provedený soudním znalcem.
Changes in prices of property after accession to the European Union
Keywords: oceňování; nemovitost; trh s nemovitostmi; Česká republika; Slovensko; Švýcarsko; Evropská unie; byt; cena; porovnání; bytová výstavba; valuation; property; real estate market; Czech Republic; Slovakia; Switzerland; European Union; flat; price; comparison; construction