Profesionálně řízený mentoring jako sociální opora rodin v nejisté době - Břízová, Bohdana; Smutková, Lucie; Patyi, Peter; Truhlářová, Zuzana (Gaudeamus, 2016)
Mentoringový vztah jakožto sociální opora sice často vzniká přirozeně (přirozenými mentory mohou být příbuzní, sousedé, učitelé atd.), ovšem díky této technické a hektické době přirozený mentoring v naší společnosti mizí. Proto existují formální, profesionálně řízené, mentoringové programy, které nabízí zprostředkování mentoringových vztahů, a to především v sociální oblasti. Profesionálně řízené mentoringové programy mohou být již v dnešní době právem považovány za součást sociální práce. Mají dobře propracovanou metodiku, základem je kvalitní příprava mentorů a jejich supervize. Tyto programy mohou významně podpořit sociální fungování rodin, zvláště v dnešní nejisté době. Autorka se bude ve svém příspěvku věnovat profesionálně řízenému mentoringu a jeho využitelností v oblasti sociální práce s rodinou, včetně uvedení dobrých příkladů z praxe.
Professionally managed mentoring as a social support of families in uncertain times
Keywords: Mentoringový vztah; Sociální opora; Dobrovolnictví.; Mentoring relationship; Social support; Volunteering.