Využití zvukového média v edukaci romských uživatelů drog - Podzimek, Kamil (Jihočeská univerzita, 2009)
Práce se zabývá efektivitou předávání informací o nebezpečnosti drog romským uživatelům návykových látek. Práce dále poukazuje na zajímavou alternativu edukace romských uživatelů drog, a to konkrétně využitím zvukového média. První kapitola teoretické části pojednává o terénní sociální práci s uživateli drog, jejich principech, cílové populaci a základních cílech. Druhá kapitola popisuje aplikaci teoretických východisek terénní práce na konkrétní fungující terénní program pro uživatele drog. Ve třetí části je úzce vymezeny příčiny a vzniku drogového problému v prostředí romského etnika a jsou přiblížena specifika zneužívání návykových látek Romy. Dále je představena romská hudba, která je tradiční aktivitou Romů. Praktická část přináší souhrn poznatků z prováděného výzkumu, který byl postaven na rozhovorech s adiktologickými pracovníky se zařízeních v Jižních Čechách. Snahou práce bylo na teoretické rovině zjistit, zda můžeme využít zvukové médium jako jeden z nástrojů pro efektivnější edukaci romských uživatelů drog. Výstupy z této práce mohou v budoucnosti sloužit jako další materiál pro výzkum a praktické využití zvukového média v přímé praxi v protidrogových službách.
Sound media usage in education of Roma drug users
Keywords: Terénní sociální práce s uživateli drog; Harm reduction; Public health; drogový problém v prostředí romského etnika.; Outreach social work programme with drug abusers; harm reduction; public health; drug problem in Roma{\crq}s community