Knižní obálka Karla Teigeho jako zrcadlo avantgardy - Švejkovská, Karolína (Jihočeská univerzita, 2018)
Diplomová práce se zabývá problematikou provázání výtvarné reprezentace a uměleckého díla literárního, přičemž sleduje především propojení typografických knižních obálek Karla Teige k básnickým sbírkám českých autorů první poloviny dvacátého století. Zaměřuje se na období české avantgardy a nové možnosti a limity žánrového, uměleckého a sémiotického vymezení. Pozornost je věnována také dobovým sborníkům, časopisům a odborným statím, zvláště z produkce Karla Teiga, v nichž dokládá své pojetí moderního umění. Součástí je také marketingový a esteticky-výchovný charakter vizuálního zobrazení v literatuře určené pro děti a mládež.
Karel Teige's Book cover as a mirror of the avant-garde
Keywords: Karel Teige; avantgarda; knižní obálka; typografie; textově-obrazové vztahy; báseň; Karel Teige; Avant-garde; book cover; typography; text and pictures relation ships; poem