Francouzská a česká terminologie v evropských legislativních textech zaměřených na oblast: "Soudní spolupráce v trestních věcech" - Petrikovičová, Alena (Jihočeská univerzita, 2010)
Tato bakalářská práce se zabývá francouzskou a českou terminologií v evropských legislativních textech zaměřených na oblast ?Soudní spolupráce v trestních věcech?. Práce je rozdělena na dvě hlavní části. První je částí teoretickou, jež pojednává o problematice jazykové politiky Evropské unie, zejména o evropské strategii pro mnohojazyčnost. Druhá část teoretické části se zabývá korpusovou lingvistikou, a to především vymezením pojmů z lingvistické terminologie, které se v práci vyskytují. Druhá polovina práce je částí výzkumnou, která se podrobně zabývá autentičností překladů vybraných kolokací, typických pro vybrané téma a dále prací s paralelním korpusem a použitím programu ParaConc.
French and Czech Terminology in European Legislative Texts Focused on the Domain: Judicial Cooperation in Criminal Matters